Blokkjeder og Kryptovalutaer

I dag finnes det utallige blokkjeder og mange kryptovalutaer, men for mellom 10 og 15 år siden var det ingen som ville tro at disse skulle bli så store som de har blitt i dag der hvor man nesten kan se på kryptovalutaer og blockkjeder som en substitutt til banken.

Blockkjeder ble laget og oppfunnet av en man som heter Satoshoi Nakamoto i 2008.Nakamoto er en spennende figur fordi at han var den som også fant opp bitcoin i samsvar med blockskjede teknologien. Til den dag i dag er bitcoin den dyreste og mest populære cryptoen som finnes på markedet.

Arab Nations Experiment With Blockchain Technology, but Universities Rarely  Teach It
illustrasjon på en typisk blokkchain

Enkelt forklart er en blokkkjede en spesiell database der dataen blir lagret i blokker og dermed former det en linje av blokker og derfor heter det også blokkjeder. grunnen til at blokkjeder er så revlusjonerende er fordi den har teknologien til og eliminere tukling med data på grunn av måten den lagrer og tracker data innad i blockkjeden. Slikt nivå av sikkerhet har for eksempel ikke banker og derfor tror jeg at vi vil se mer og mer tillit til blokkjeder og cryptovaluta når det kommer til måten vi flytter og lagrer penger i fremtiden.

For og kunne skrive litt om hvordan man kan bruke blokkjeder for data sikkerhet i norge blandt annet så fant jeg en artikkel på digi2100. Der skriver de blant annet at man kan bruke det i helse sektoren ved at alt av undersøkelser som røntgenbilder, sykemeldinger, resepter og prøvesvar ligger i sykehusets systemer. Hvis helsesektoren i Norge hadde tatt i bruk blokkjeder til å bevare denne informasjonen, hadde både pasienter og sykehuset hatt og innblikk i journalene. På denne måten kan begge parter følge med på eventuelle avvik eller endringer. I tillegg vil alt av informasjonen være anonym, og man trenger derfor ikke være redd for at konfidensiell informasjon skal havne i feil hender. I tillegg vil det være en mer effektiv måte å samle all informasjon på. dette er et perfket eksempel på hvordan man kan eliminere koruppsjon og mistilit til rejeringer og styrer i land siden folke har tilgang på hva som skjer med sin egnen infomasjon. Med blokkjeder blir også personvern mye mer vernet og sikker, men det er lettere sangt enn gjort det er bare snakk om tid før denne måten å lagre data på blir inplementert i samfunn over hele verden.

lenker:

https://www.dummies.com/article/business-careers-money/personal-finance/cryptocurrency/what-is-a-blockchain-and-how-does-it-work-262432

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *