“AI” Kunstiginteligens

Hovedtemaet i forelesningen i dag var AI. I timen ble det bland annet tatt opp hva kunstig intelligens er, hvordan det fungerer,  hva slags teknologi man kan forvente. Samt går foreleseren vår litt inn på hva slags jobber som kan bli oppfunnet og hva man kan finne i fremtiden da som robotter og selvkjørende biler kanskje allerede har inntatt verden. Det ble nevnt at en “vanlig jobb” kommer til og dø ut og at mennesker kommer til og etterlate seg en portefølje av jobb på tvers av mange forskjellige plattformer. Det er en stor negativ med en transisjon fra industriprodukter til digitale tjenester. Om man ikke adapter med byttet blir man en dinosaur man vil dø ut.

Det vil skje i mange andre markeder også et eksempel jeg kommer på er butikk og kiosk kjeder. Denne bransjen i mine øyne begynner sakte men sikkert og dø ut. Man kan allerede se et økt antall med selvbetjente kasser og mindre bemanning i mange butikker. På Majorstuen i Oslo har de får ikke så lenge siden åpnet et selvbetjenings butikk etter at de ansatte går hjem kl 23. Fra den tiden kan man handle som normalt ,men det er selvetjente kasser der. For og komme seg inn i fasilitetene må man indentifisere seg selv med blant annet bank id slik at de kan se hvem som er i butikken til alle tider. En av de første kjedene som tokk i bruk denne ideen og som er Pioneer av selvbetjente butikker uten bemanning er Amazon. Amazon har åpent ca 20 “kasse løse butikker” i USA noe jeg finner ganske spennende og håper vi få se mer av i Norge.

lenker:

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/mRww8v/amazon-aapner-fullstendig-kasseloes-matbutikk

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *